Chile

Hej!!!!

Ja som sagt så är vi fortfarande här i Chile med Miskas familj och har det bara lugnt och skönt. Det ända vi gor nästan är att gå och träna pa morgonen eftersom vi har köpt gymkort.Hurtigt eller hur? Efter gymmet åker vi ner till Viña del mar och käkar lunch, därefter shoppar vi lite och går ner till till stranden och pressar en stund.När vi känner oss färdig stekta åker vi upp till farmor och äter middag dricker te och snackar skit. Livet ar bra skönt tycker jag allt.

Jag vet inte om jag har beättat för er om kollektiven här i Chile och vissa andra delar av Sydamerika,jag tror bara att jag har nämt det lite i förbigående. Så här är det i alla fall, kollektiv är som buss taxis kan man säga. Det är bilar som kör till en särskild destinationer och sträckor. Desstinationen står på bilens tak och det ar bara att vifta in den och hoppa in om det finns plats.Det kostar bara ca:7sek per person :-)

Det finns även stationer for kollektiven så det är bara att ställa sig i kön till den destinationen som man ska till sen hoppar man in i bilen och väntar tills den ar full och sen ar det bara stt köra.

Här star Miska och Jocke på en kollektivstation i Quilpue och väntar pa kollektivet som ska köra oss till farmors hus.Som tur är går rundan på samma gata som hon bor så den släpper av oss precis framför huset. LYX!!
 

Jag måste även ta tillfället i akt och visa mer skador som hände under jordbävningen förra året. Så här ser Miskas farbror Cocos tak ut där hemma efter jordbävningen.Fy sjutton vad läskigt att vakna av att hela huset skakar och att taket börjar spricka.Tack gode gud att det inte rasa.

En dag när vi åkte ner till Viña del mar stod de har vackra damerna och herrarna berädda pa att börja dansa den gamla traditionella Chilenska dansen cueca.

Vissta ar dom fina? Jag bara alskar mannens sporrar pa skorna.

Och här kommer lite bilder från vårat hus som vi bor i. Utsikten ar ju helt fantistisk man ser ut over nästan hela Quilpue.

Här är utsikten från andra sidan av huset inte lika slående men det grön/blåa huset till höger pa bilden är Miskas farbror Panchos hus.

En dag beslöt vi oss för att åka till Renaka och sola lite istället eftersom vi hade legat nere i Viña sa mycket. Renaka ar super turistigt och dit kommer det mycket Argentinare, men sanden är fantastisk här och det ar Miskas favoritställe. Det tar bara en stund att komma dit med buss. 

I bakgrunden pa bilden till höger ser man Viña del mar.
 
Utsikten åt andra hållet

Förra fredagen gjorde vi en Svensk lunch till familjen bestående av hemmagjorda köttbullar och potatis samt brunsås gjort från grunden.
Till efterrätt blev det gino.

Från vänster ser ni Pato,Toula,farfar,Jocke och grannen Fernando

Maten vart mycket omtyckt men Toula och  farmor tyckte det var svårt att sitta ner och njuta,dom är så vana att passa upp på alla andra.

Farmor sitter nu med i blå tröja

Efter lunchen kom Coco med sin dotter Rafaela och vi satt hela kvällen och kollade när Chile-Ecuador spelade fotboll.

Här är farmor med Rafaela

Farmors hund Django är helt galen och det går inte att vistas i samma rum som han för då skulle han hugga.Men han är ju en bra vakthund i allafall.

På söndagen den 13/2 fyllde farmor år så då grillade vi på baksidan av huset.

Här står faster Toula med en del av maten som ska ätas

Brasan börjar ta fart och folket börjar komma.Här har ni Pato och hans son Jocke i orange linne,Lily i rött(Cocos fru) samt farfar Pedro i bakgrunden

Här har ni lilla jag med farfar i farmor hammock som hon fick av Pato i födelsedagspresent

Chilenska empanadas

Lilly,farmor,jag och farfar
Mycket mat!!!!!!!

Coco och Pato grillar

Miska tog över grillningen.

Flavia Cocos dotter nummer 2

Den här buketten fick farmor av mig och Miska, vi sjöng ja må hon leva också för henne på svenska
Dagen efter gick vi upp jätte tidigt eftersom vi skulle åka till Santiago.
Så här är utsikten klockan 7 på morgonen från vårat hus

Vi kom till Santiago vid halv 10 och vi gick runt hela dagen och shoppade.Det var även alla hjärtans dag och Toulas födelsedag
Jocke,Pato,Toula och Miska i Santiago

Vid 6 på kvällen och många kassar med kläder och väskor for vi tillbaka till Quilpue det tar 1 och en halv timme med buss och längs vägen finns det massor av vinodlingar.

Riktigt vackert

På kvällen åkte vi hem till farmor och åt empanadas till middag och sedan gick vi till huset för att sova

Dagen efter for vi med farmors granne Fernando till ett campo där vi skulle få rida häst.Fernando är lite efter och han har tjatat på oss om det här csampot sen vi kom till Quilpue så vi ville vara snälla att åka med.Vi mötte honom klockan 8 på morgonen och tog buss till närmaste by där campot låg. Då sa han att det inte öpnnar förren klockan 11 så vi var tvugna att vänta i 1 och en halv timme.


Sen blev vi hamtade av han som hade stället.När vi kom till hans hus så blev vi ganska chockade för vi trodde att det skulle vara en bondgård.Men det var ett litet sjukt litet hus som var jätte smutsigt, och en liten trädgård med massa skrot på där fanns flara hundar som ägaren var elak mot och sparkade samt katter och jätte magra höns.

Han och Fernando sadlade 4 stycken hästar och sen sa Fernando att varje häst kostar 5000 pesos och att ägaren skulle ha en och då var det 3 hästar kvar,och då sa Miska att han skulle betala för min och hans.Då gick Fernando och frågade ägaren om han kunde få rida gratis men det fick han ju inte så då sa han att han inte skulle rida varpå ägaren blev skitsur och undrade varför han då har sadlat 4 hästar.Vi visste att Fernando hade egna pengar och att han är lite snyltig och snål därför ville vi inte betala för han.

Här står ägaren med en av hästarna.

Det enda som var fint med huset var vinrankorna som hängde utanför.
Stor kaktus utanför huset

Vi red upp på ett jätte högt berg vilket var ganska läskigt,jag har nämligen inte ridit sen jag var 9 och blev avslängd av en häst.
Fin utsikt!!!

Vi red i en timme nervägen var jätte läskig för det var massa lösa stenar och sand överallt så det kändes som om hästen skulle snubbla, men som tur var gjorde den inte det.

Sen var det dags att vi skulle äta lunch och ägaren kokade en kyckling gryta med potatis och lök.När vi skulle äta så var kycklingen som gummi, det var jätte pinsamt för det gick verkligen inte att skära i köttet efter mycket kämpande fick jag loss en pytteliten bit och det gick verkligen inte att tugga så jag åt bara potatis och tomater.När jag var klar frågade dom om jag och Miska inte tyckte om maten eftersom vi inte hade ätit upp.Men vi sa bara att vi var jätte mätta.Vi fick även bröd till som ägaren stolt berättade att han hade bakat själv, och det var stenhårt ha ha ha ha inte gott.

När vi hade ätit klart sa vi att vi var tvugna att gå så vi tackade och gick till bussen,när vi kom till Quilpue sa vi hej då till Fernando och gick och åt på restaurang istället.

Dagarna efter bestod bara av att sola på stranden och gå på bio vi har sett "den svarta svanen",the fighter" och "the rite",bio är jättebilligt här det kostar bara 30 kr per person.

I fredags stack vi till Pancho och Georgina på kvällen då sa dom att vi skulle ut och dansa sa vi stack till en klubb i en närliggande by som bara spelade 80-tals musik vi dansade tills klockan 4 på morgonen sen åkte vi hem.


Dagen efter stack vimed Cococs familj och Jocke tilllite olika stränder längs kusten.Den första vi kom till hette Tebo 

Coco och Jocke

Coco beraättar något intressant som alltid ha ha ha.han är familjens clown värre än Miska faktiskt
Rafaela är glad som vanligt

Miska hittade en enorm död bläckfisk som han var tvungen att inspektera

Den andra hette Maitencillo

Jag;Miska och Jocke

Den tredje och sista hette Papudo

Där tittade den här krabaten upp ur vattnet huvudet var enormt
Vi åt middag där och sen åkte vi hem det tog en och en halv timme från den sista stranden.Vi var helt slut jag och Miska


Idag har vi lärt oss laga Chilenska empanadas med farmor och Toula.
Här står Miska och farmor och knådar degen

När degen är klar ska man lägga i köttfärs

Sen ska de vikas

Farfar skötte tillaganingen på oldschool vis i den här tunnan. Det var en eld under och över och en plåt i mitten där vi la dom.
KLART!!!


Vi bjöd över Coco med familj så dom fick äta eftersom vi gjorde 40 stycken!!! Sen blev det efterrätt med frukt och glass.
Nu ska vi dricka te och snacka skit. Vi har lite över en vecka kvar i Chile nu puss och kram.