Bolivia

Hej pa er!!

Det blev verkligen en modosam resa till Bolivia maste jag saga. Det hela borjade med att vi var tvugna att ta en buss som skulle ga nagon gang mellan 19:30 och klockan 21:00, sjalvklart kom den ju 21:20. Vi tog bussen till ett stalle som hette Mennonita. Det tog bara en 1 timme att aka dit, men nar vi kom fram visade det sig att vi hade akt for langt. Sa vi fick borja promenera tillbaka.

Det var ungefar 2 km att ga och det ar tungt med en 20 kilos rygga pa sig. Tillslut kom vi fram till en vag tull dar det stod 3 militarer. Dom sa att det var ca: 2 km kvar att ga och att vi skulle ga till immigrationen. Darifran skulle bussen ga men den skulle inte ga forren klockan 3 pa natten.

Bredvid vagtullen fanns det en liten uteservering som vi satte oss pa sa Miska tog en empanadas sa drack vi massa vatten. Efter en stund borjade vi sedan ga igen. Det var backsvart ute och det var lite sma laskigt att ga pa den morka vagen, nu var klockan 11:30 pa kvallen.
 
Efter ett tag kom vi fram till imigrationen. Dar satt det ett gang Paraguayska man och drack och spelade kort pa baksidan.Dom sa att vi kunde sitta pa framsidan och vanta tills bussen kom.Det var faktiskt lite trevligt en stund for dom satt och sjong och spelade gitarr medans Miska och jag spelade kort for att fa tiden att ga.Det jobbigaste var att det var fullt av myggor och flygande skalbaggar overallt och vart myggmedel var slut sa ni kan ju tanka er hur sonderbiten jag var.

Men vid 2 kom det helt plotsligt en buss och vi blev super glada. Men nar buss chaufforen kom fram till imigrationen och vi fragade om det fanns plats sa han att den var full men att det skulle komma en till buss om en timme. Men den bussen var forsenad ochkom inte forran klockan 3:30 och den var ocksa full!!!!!Men han sa att det skulle komma ytterligare en buss, som tur var kom den bara efter 30 minuter och dar fanns det 2 platser.

MINONITER:
Framfor oss satt det en jatte konstig familj som jag var helt fashinerad av dom var vita,blaogda och blonda och kladde sig i gamla klader. mannen hade hangselbyxor och skjorta och kvinnan hade huckle och en hemskt ful klanning och dottern likasa. Dom sag ut som sanna dar sekt manniskor som man ser pa TV fran USA ibland.Valdigt konstigt. Har fatt veta senare att dom kallas for minoniter och det finns massor av dom i bade Paraguay och Bolivia och dom har bott har jatte lange. Dom kommer fran Holland,Tyskland och Canada och dom far bara gifta sig med varandra.

Nar bussen val gav sig av trodde vi att vi antligen skulle fa sova lite men icke, vagen var nog det samsta av sitt slag och det guppade och hade sig.Flera ggr trodde jag nastan att bussen skulle valta for det var sadanna hal i marken. Vi lyckades sova lite i allafall.

Tillslut kom vi i allfal fram till gransen dar fick vi bara ut alla vara vaskor ur bussen och fick dom kontrollerade. Sen fick vi bara ombord allt igen. Det fanns ingen mat att kopa har och nu var klockan redan halv 10 vi var vralhungriga. Pa bussen hade vi iallafall fatt ett litet paket kakor och en choklad dricka sa det var ju alltod natt.

Nar det sedan var dags att aka sa gar bussen inte igang!!! Det ar na´t som har gatt sonder och vi ror oss inte en milimeter. Nu ar det over 30 grader ute och det finns ingen AC och det ar kokhett i bussen. Vi gar ut och stracker pa oss lite, och efter 1 och en halv timme gar bussen igang igen som tur ar.

MISKAS ANFALL:

Efter bara en liten stund sa hor jag Miska gora ett ljud jag tittar pa honom och forstar genast att han for ett anfall.Han rycker med huvudet och sager o, o, o. Sen sackar han ihop pa golvet, han sitter vid fonster platsen och har nu akt mellan sitt sate och satet framfor, och det ar inte latt att fa upp en 85 kilos karl som ar helt slapp i kroppen, dessutom stannar inte bussen utan kor bara vidare och alla kollar skrckslaget pa oss eftersom jag forsoker prata den lilla spanskan jag kan medans jag ar sjukt stressad.

Jag forsoker fa fram att han behover mat men jag bara snubblar pa orden tillslut skriker jag ut. Habla ingles men alla bara skakar pa huvudet. Jag skriker annu hogre Does anybody speak english here?? Och da hor jag en kille bakom saga yes och han springer fram emot mig med 2 andra killar. Dom hjalper mig lyfta upp Miska i satet och da blir Miska helt vit i ansiktet, han ser ut som han ar dod och jag blir annu mer hysterisk. Nar Miska har fatt tillbaka fargen lugnar jag ner mig nagot och forklarar for killen bakom att samma sak hande for 2 ar sedan och att det beror pa varmen och matbristen. Sa folk kommer med vatten och kakor som dom tycker att jag ska stoppa ihans mun vilket jag vagra eftersom han inte kunde varken tugga eller svalja sjalv.

Efter en stund oppnar han ogonen och da stirrar han pa folk runt omkring sig som om han ar helt galen och som om vi haller pa att anfalla honom. Det var en jatte snall kille som baddade honom med vatten som Miska stirrade helt skrackslaget pa.Sen lagger han sig ner pa vara platser sa far jag satte mig i gangen. Efter en stund far jag honom att satta sig upp sa jag kan satta mig bredvid eftersom han slar huvudet i armstodet nar han ligger ner sa.

Jag forsoker prata med honom och fraga fragor, han visste vem jag var men han kom inte ihag var han var vart vi var pa vag eller vart vi hade varit. Han kom inte heller ihag Indien eller Thailand eller nagot annat fran resan. Han fragade samma saker hela tiden. Vart ar min vaska? Vart ar vi? Efter en stund svarade jag inte langre pa fragorna utan bad honom att tanka efter sjalv och da kom han pa det.

Det tog 2 timmars tills vi kom fram till immigrationen efter att anfallet hade borjat och nar vi kom dit kunde Miska ga och tala sjalv. Dar salde nagra kvinnor applen och kakor och lask. Sa jag kopte pa mig massor av grejer men han fick inte i sig mer an 2 applen. Efter immigrationen tog det ytterligare 1 timme till narmaste by, och vi bestamde oss for att hoppa av dar i stallet for att fortsatta.

Killen som kunde engelska hoppade ocksa av dar med sin kompis,det visade sig att dom kom fran Holland men bodde i byn dar vi just hade hoppat av den hette Villa Montes. Dom rekomenderade ett hotell till oss och efter jag hade burit ut alla vara vaskor och ropat in en taxi bar vi oss av dit.

Rummet kostade 120 kr och hade AC. Jag bar upp alla vaskor och beordrade Miska att ga ut och lagga sig medans jag gav mig ut efter yoghurt och bananer. Nar jag kom tillbaka fick han i sig halften av yoghurten sen somnade han igen och sov resten av dagen.

Pa kvallen gick vi ut for att ata middag men Miska kande sig inge bra sa han fick ga tillbaka till hotellet sa jag fick ta med mig maten upp till honom.  Han fick da i sig bara 1 hamburgare. Senare lyckades jag fa honom att ata ytterligare en och sedan at han en till och da borjade han ma battre och stoppade i sig bade kex och chips sa det var skont. :-)


Nasta dag madde han betydligt battre han var dock fortfarande lite svag, men vi gick i allafall ut och utforskade stan lite.Dom hade den har fina statyn i parken mitt i stan
Utanfor det stora snabbkopet, dar man kunde kopa det mesta och lite till.


Det var super varmt i stan over 40 grader sa man orkade inte vara ute sa lange. Sa vi tog ganska manga siestor under dagen. Men det ar verkligen en urmysig stad och det flyger massor av vackra fjarilar overallt. Vi snackar 1000-tals.

Pa kvallen gick vi och kakade pa en restaurang dar dom grillade. Den har grillbrickan plus ris och sallads buffé kostade 25 sek per person. Billigt va???

Dagen efter akte vi vidare vi tog en buss vi 10:30 pa dagen

Visst ar det haftig natur?

Resan tog 7 timmar och vi hade mycket mat med oss

Det var dock mycket kringel kroks vagar

Rod jord

Vi hittade ett hotell precis vid buss terminalen som hette hotell Suecia sa det var ju passande det kostade 100 sek natten. Nar vi kom fram at vi middag och sedan la vi oss tidigt.

Dagen efter akte vi in till stan.
Har ar jag pa la plaza inne i Santa Cruz

Har ser ni kort pa sanna dar minoniter som jag har berattat om tidigare.
Visste ser dom bra konstiga ut. To.m alla barn har sanna har klader.
Miska provar den Bilivianska nationaldrycket chicha, vilket ar en majs dryck som smakar jatte konstigt. Varken god eller acklig. Men ett par klunkar rackte ha ha ha

Vi hittade den har basaren som hade massa fina saker tyckte vi forst.
Men sen sag jag dom har tassarna och da ville jag inte vara kvar langre. Usch vad hemskt!!!!!!
Lite senare pa eftermiddagen traffade jag pa den har sota lilla tjejen.
Pa kvallen provade vi majs/ost plattar med lime saft. Plattarna smakade tyvarr mer ost an majs tyvarr och saften var fruktansvart sliskig. Overallt pa gatan hade dom sma serveringar dar dom stod och lagade mat.

Har ar gatan utanfor varat hotell

Det var har vi satt kvallen innan och at majs plattarna. Som sagt pa kvallen star det massor av kvinnor och man och lagar mat har som man kan satta sig och ata for en billig peng.

Vi fick veta att varje onsdag och Lordag hade dom en stor marknad i stan sa vi drog sjalvklart dit nar Onsdagen kom.


Har star jag och forsoker organisera hur vi ska ga eftersom det var hur stort som helst.
Skoooooooooooor. Till vanster om mig salde dom trosor med rumpinlagg ha ha ha. Dom gillar rumpor har :-)

Dagen efter skulle vi aka till Trinidad men nar jag vaknade madde jag inte sa bra. Jag kande mig yr och konsig trodde bara att jag behovde lite mat. Men det var verkligen inte felet efter frukosten lag jag magsjuk hela dagen. Sa Miska fick ga och byta biljetterna till dagen efter.

Som tur var kande jag mig lite battre da, Miska hade dessutom kopt alla mediciner som fanns mot magsjuka pa apoteket sa efter att ha legat och sovit hela dagen lyckades vi aka pa kvallen till Trinidad.
Vi akte i en buss dar man kunde falla ner satet till en sang. Bussen tog 12 timmar och vi sov gott hela vagen.

Nar vi kom fram pa morgonen borjade vi leta info for att ta oss ut pa amazonas men ingen tycktes veta nagot. Nar Miska sedan fragade en kvinna sa hon att vi maste ta taxi ut till batarna. Hon fixade tva moppe taxis till oss. Det sag nog ganska kul ut nar vi satt pa varsin moppe med vara stora vaskor pa ryggarna och andra pasar som vi holl i.

Men nar vi kom fram tycktes ingen veta nagot dar heller sa vi akte tillbaka till stan och letade hotell efter ett tag sa hittade vi ett som kostade 70 kr natten. Nar jag hoppade av moppen brande jag mig pa avgas roret typiskt mig :-(

Vi tog en siesta och nar vi vaknade sporegnade det.

Det regnade och askade nastan hela dagen och flera ggr nar vi skulle ga ut pa gatan visade det sig att det var en grop just dar sa man sjonk ner till knana. Sa ni forstar hur mycket vatten det var.

Sen sparng vi runt pa stan for att hitta info om amazonas. Tillslut hittade vi ett foretag som akte med bat ut, men vi bokade inget.
Vi beslot oss for att testa att aka ut sjalva till batarna och kolla igen dagen efter.

Och da hade vi tur vi hittade en kille som sa att han kunde ta oss ut pa floden for 80 sek i timmen, det andra stallet skulle ta det dubbla.

Sa har sag det ut vid bathamnen. Eftersom det verkar regna jamt har sa ar det super lerigt.Man ramlar nastan och slar sig hela tiden.

Har ar den fina baten som vi ska aka ut med ha ha ha ha

Ner jag tittade lite narmare upptackte jag att ingen av plankorna ar fastsatta med spik utan dom lag bar pa stommarna som ar under. Kanns valdigt stabilt eller hur?

Sa vi gav oss ut pa amazonas alltsa tillslut!!!!Alltsa en del av den amazonas ar ju enorm.

Vi sag valdigt manga roliga faglar :-)

Den har killen satt och kvittrade i ett trad

Det har ar en tuka fagel.

Vi sag aven rosa delfiner men dom var sa snabba sa jag hann inte ta kort,vi sag aven en skoldpadda och nagot i vattnet som vi tror var en krokodil

Fint

Galet att man aker pa amazonas :-)

Skulle du vilja bo sa har om det regnade hela tiden?Under batturen borjade det spo regna 5 ggr
Sen forsokte Miska fiska efter pirayor vilket gar.

Men det enda han fick var sanna har krabater tyvarr

Var guide lat oss ocksa prova pa att tugga kokablad vilket ar valdit stort har i Bolivia. Man blir inte drogad av det utan munnen domnar bort och man blir piggare och mindre hungrig. Det ar val lite mer som nikotin och kaffe om man skulle klassa det som nagot. Kokablad hjalper mot hojdsjuka darfor maste manga tugga det nar man befinner sig pa sa hoga hojder som det ar pa vissa stallen har. Miska tyckte det var gott men jag tyckte det var jatte ackligt och spottade ut det ganska omgaende ha ha ha ha

Dagen efter akte vi till ett litet mini zoo som fanns lite utanfor stan. Pa vagen sag vi det har ganget med gamar som uppenbarligen smaskade pa nagot. 
 
Pa zooet hade dom en stor damm med dom har konstiga vaxterna i sig
Och dar bodde tydligen krokodiler

Men aven den har 7 meters anakondan bodde pa zooet. Mannen som jobbade dar berattade att var 10:e dag ungefar forsvann 2 ankor ur buren. Ja ni kan ju forestalla er sjalva var dom tar vagen ha ha ha. Stackars ankor
Den har stackaren bodde ocksa dar. Han var helt sjalv i en stor inhangnad med krokodiler och skoldpaddor men inga andra tapirer. Han var sa sot och foljde efter oss nar vi gick runt stangslet


aven den har killen bodde har men krokodiler kanns ganska ointressant nu tycker jag speciellt nar man har pussat en eller hur :-)

Pa kvallen tog vi sedan bussen tillbaka till Santa Cruz eftersom det inte gick bussar till nagon annanstans fran Trinidad riktigt ovart. Sa det vart 12 timmar tillbaka igen


Vi var framme i SC klockan 5 pa morgonen och vi sov hela bussturen men vi tog in pa ett hotell narvi kom fram och sov lite till.Sen tog vi en tur runt pa stan och traffade dom har sotnosarna som dansade for oss.
Efter mer vila pa dagen akte vi sen till en stad som hette Cochabamba det tog ocksa 12 timmar.

Efter att vi hade tagit in pa ett hotell nar vi kom fram gick vi sen ut pa stan dar det var en jatte stor marknad pa gatan.

Vi gillar marknader :-)

Det har var bussarna som korde runt i stan. Visst ar dom fina?

Manga kvinnor och barn tigger langs gatorna.Observera bebisen som ligger i filten pa gatan manga barn ligger och sover sa. Vi gav bort massor av mat till tiggare och aven en pase klader gav vi till en familj. Manga tiggare gar aven runt borden pa restauranger med sma pasar och ber om att fa ens rester. Vi gav massor av mat flera ggr till sanna tiggare och dom vart super glada.Sorgligt.
 
Sa har klar sig jatte manga kvinnor. Med hattarna,kjolarna, filten hon har pa ryggen och flatorna. Observera gardin tofsarna som hanger i slutet pa flatorna sa har alla.

Jag tycker dom ar sa otroligt vackra tygerna som dom har pa ryggen. Jag har kopt en jatte fin san.
Sa har sag stan ut sett fran varat hotell fonster

Och den har kristus statyn ar valdigt omtyckt,men tydligen ar det jatte farligt att aka till den. Nagra kvinnor vi pratade med sa att vi inte fick aka upp dit for manga blir mordade som gor det, sa vi gjorde inte det. Vi har ju vart uppe pa den i Rio anda sa det racker ju. :-)

Dagen efter alltsa igar tog vi en buss som skulle ta oss till Chile. Det jobbiga var att den bara gick pa dan. Sa vi tog den 9 i gar morse och det skulle ta 12 timmar hela vagen

Som tur var kunde vi ju se nar landskapet forandrades

I sanna har sma lerhus bodde folk langs vagen mitt ute i ingenstans
Haftiga berg fick vi se massor av

Massor av lamor som betar

Sen tornade helt plotsligt anderna sig upp framfor oss

Vackert va?

Mera lamor och anderna bakom

Det har kortet tar jag nar vi precis ar pa gransen mellan Bolivia och Chile och det var snor kallt ute kan jag tala om. Kanske 5-10 grader och det blaste och haglade brrrrr

Langs vagen sag vi massor av flamingos ocksa


Vi kom fram till den nordligaste staden i Chile som heter Arica klockan 9 igar kvall, och da hittade vi ett hotell ganska snabbt och gick sedan och la oss. Bolivia var sannerligen ett aventyr som vi sent ska glomma.

Vi hors snart igen PUSSSSSSSSSSSSSS!!!!!!!!!!!!!!!!